Polaroid, iedereen kent de term. En ik denk dat iedereen ooit wel eens een polaroidfoto heeft gemaakt of gekregen. Polaroid is iets bijzonders, het is snel en erg leuk.
Een van de succesvolste Polaroidcamera’s die ooit is gemaakt is de SX-70. Een opvouwbare camera die je zo in je binnenzak kon steken. Er zijn verschillende uitvoeringen van de SX-70 gemaakt, camera’s waarmee je zelf kan scherpstellen, camera’s die zelf scherpstellen (autofocus) en camera’s met of zonder ingebouwde flitser.
De SX-70 werd in 1972 geïntroduceerd. Het was een ware revolutie, tijdens de perslounge maakte de voorman van Polaroid 5 foto’s met de camera in 10 seconden. Iets wat met eerdere modellen niet mogelijk was.
In een polaroid camera moet een filmpack, daarin bevinden zich 10 velletjes papier met chemicaliën. Als de foto wordt gemaakt word de film belicht. Als hij vervolgens uit de camera komt, komen door de druk van twee rollertjes de chemicaliën vrij die zich in de film bevinden. Op die manier wordt de foto direct ontwikkeld en gefixeerd. Het magische is dat je op je polaroidfoto als hij net uit de camera is gekomen nog niets ziet. Even later komt de foto langzaam op, totdat hij na ongeveer 2 minuten volledig ontwikkeld is.
Een polaroidopname is leuk, omdat je vrijwel direct een foto in je hand hebt. Je kan hem bewaren en inlijsten of inplakken, maar je kan de foto ook afgeven. De ander heeft dan iets tastbaars wat hij meteen kan laten zien, en daar kijk je op een andere manier naar dan wanneer je een digitale fotocamera in je handen gedrukt krijgt.
Polaroidopnames kan je ook manipuleren. Doordat de filmemulsie nog een tijdje zacht is kun je met bijvoorbeeld een speldenknop zachtjes vormen in de foto drukken. Het effect wat je dan krijgt heeft wat weg van impressionistische schilderijen.
Een paar jaar geleden leek het einde van Polaroidfilms door de digitale revolutie nabij. Polaroid besloot in 2008 geen film meer te maken. De fabriek die in Enschede stond sloot haar deuren. Liefhebbers kochten de laatste polaroid film op. The Impossible project heeft Polaroid nieuw leven ingeblazen. Ze hebben de receptuur voor het maken van de film opnieuw moeten uitvinden. In 2010 kwamen de eerste films weer op de markt.
Op dit moment kun je de films voor je Polaroid toestel weer gewoon kopen. Aangezien de films nog steeds experimenteel zijn, krijg je soms rare kleuren of een vlek op je foto. Dit maakt het uniek en spannend, je weet niet zeker hoe je polaroid wordt. Ook is de polaroid niet meer in 2 minuten uitontwikkeld, maar kan het wel 30 minuten duren voordat hij klaar is.
De magie is terug!
(Bovenstaande foto: Mijn opnieuw beklede SX-70 met foto’s van mijn vakantie naar Berlijn)
Magie is mooi..daar begon het voor mij ook mee. ..in de doka….nu is het een passie die nooit meer weg gaat hoop ik.