Elke fotograaf heeft wel een voorbeeld, iemand door wie hij wordt geïnspireerd om te doen wat hij of zij doet. Ik heb meerdere favoriete fotografen. Maar een van de fotografen door wie ik me het eerst liet inspireren is Paul Huf.
Paul Huf (1924-2002) is het boegbeeld van de Nederlandse fotografie. Paul Huf sr., de vader van Paul, was een bekend Nederlands acteur die als hobby fotografie had, zo kwam Paul in aanraking met fotografie en leerde hij foto’s te ontwikkelen en afdrukken. In zijn vroege carrière is hij bij enkele fotografen in de leer geweest om de technische kant van het vak meer te ontwikkelen.
In zijn ouderlijk huis kwamen vele acteurs over de vloer, hij portretteerde ze en leerde verschillende expressies te herkennen, iets waar hij in zijn loopbaan veel profijt van heeft gehad. De acteurs moedigden Paul aan, zo kwam hij terecht bij Ko van Dijk (Nederlandse acteur en regisseur) en kreeg hij zijn eerste officiële opdrachten en bekendheid.
Zijn portretfotografie die heel herkenbaar en persoonlijk is bracht hem contact met het koninklijk huis. Paul Huf werd benaderd voor een reportage van de koninklijke familie. In die tijd wordt het als een grote eer beschouwd om foto’s te maken voor het koninklijk huis, de fotografen kregen of vroegen geen honorarium. Paul Huf deed dit wel. Na overleg met de RVD werd hij betaald. Hij opende de weg voor de fotografen die hem volgden, sindsdien worden de fotografen die foto’s maken voor het koninklijk huis “gewoon” betaald.
Verder is Paul Huf bekend van zijn foto’s voor de covers van de klassieke muziek lp’s van Philips, zijn reclame fotografie voor de Grolsch Bier campagne ‘Vakmanschap is meesterschap’, mode en glamour foto’s, zijn filmwerk enzovoorts. Op deze site kun je een groot deel van het werk van Paul Huf bekijken.
Paul heeft heel veel betekend voor de Nederlandse fotografie, zo veel dat ik het moeilijk allemaal kan vertellen. Wat het werk van Paul Huf zo bijzonder maakt is dat hij de mens die hij voor de lens heeft zo op zijn gemak stelde dat ondanks dat het een geposeerd beeld is, de geportretteerde rust uitstraalt, een natuurlijk ogende foto die het karakter perfect weergeeft. Ook straalt het werk een zekere soberheid uit. Door het gebruik van rustige achtergronden voor zijn portretten en het weglaten van overbodige attributen in zijn reclamefoto’s, komt de ware essentie naar de voorgrond.
Als ik iemand portretteer dan wil ik dat men zichzelf in het beeld herkend, het moet niet geforceerd zijn. Ik vind het belangrijk dat het niet “gemaakt” overkomt. Dit is het belangrijkste dat ik heb meegenomen uit Huf zijn fotografie.
Een oprechte lach of andere uitdrukking vind ik het mooiste wat er is op een foto.
Bovenstaande foto geïnspireerd op het werk van Paul Huf.
Geef een reactie